Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΟ Α.Π.Θ



      Εδώ και δυόμισι χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ διεξάγεται ολομέτωπη επίθεση στον ελληνικό λαό. Η λαίλαπα των πακέτων μέτρων που ψηφίζονται συνεχώς από την τρικομματική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν ψηφίστηκε αλλά σχηματίστηκε με την συνεργασία Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ. , πλήττουν κάθε εργαζόμενο, συνταξιούχο, φοιτητή. 
Μετά τα τρία μνημόνια, τις περικοπές μισθών και συντάξεων και την ανεργία των νέων να φτάνει το 54%, το νέο πακέτο μέτρων των 11.5 δις έρχεται να φέρει επιπλέον περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και δημόσιες παροχές όπως της υγείας και της εκπαίδευσης και έμμεσες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στοχοποιώντας το ελληνικό δημόσιο Παναπεστήμιο η κυβέρνηση με τον νόμο πλαίσιο που ψήφισε καταργεί κάθε έννοια του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του. Όλο το κόστος σπουδών μετακυλείται στην πλάτη των φοιτητών με την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων από το εαρινό εξάμηνο (οι φοιτητές από τις κατακτήριες εξετάσεις ήδη πληρώνουν τα συγγράμματα), με την επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές που ξεπερνούν τα ν έτη σπουδών, με τις περικοπές στα κονδύλια που αφορούν την φοιτητική μέριμνα (σίτηση και στέγαση). Επιπλέον καταργούνται οι εξεταστικές των επί πτυχίω φοιτητών με αποτέλεσμα να μειώνονται ακόμη περισσότερο τα περιθώρια για απόκτηση πτυχίου. 
Την ίδια ώρα 800 εργολαβικοί εργαζόμενοι του Α.Π.Θ παραμένουν ξεκρέμαστοι καθώς οι συμβάσεις τους δεν ανανεώνονται. Οι υπάλληλοι αυτοί επι σειρά ετών κάλυπταν θέσεις ακόμα και απλήρωτοι σε γραμματείες, καθαριότητα, φύλαξη και εργαστήρια. Εδώ και 13 μέρες έχουν καταλάβει το κτίριο της διοίκησης του Α.Π.Θ διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και την ανανέωση των συμβάσεών τους. Το Πανεπιστήμιο χωρίς τους 800 εργαζομένους υπολειτουργεί, παρουσιάζει εμφανή προβλήματα στο θέμα της καθαριότητας με την Κεντρική Βιβλιοθήκη και σχολές να κλείνουν για υγειονομικούς λόγους και οι γραμματείες παραμένουν κλειστές σε πολλές σχολές. 
Συγκεκριμένα στη σχολή μας η κατάσταση αυτή αφορά περίπου 45 εργαζομένους (γραμματεία, προσωπικό καθαριότητας, ζωοοκόμοι, φύλαξη και οδηγοί λεωφορείων). Οι θέσεις που καλύπτουν οι εργαζόμενοι αυτοί είναι καίριας σημασίας για την λειτουργία της σχολής μας καθώς οι εκδρομές στα παραγωγικά ζώα του 5ου έτους δεν γίνονται, η σχολή και οι κλινικές παραμένουν ακαθάριστες και η γραμματεία υπολειτουργεί.
Και ενώ φαίνεται ότι κινδυνεύει άμεσα ολόκληρο το Α.Π.Θ. με λουκέτο η στάση καθηγητών και προέδρου παραμένει αδιάφορη στα προβλήματα αυτά που πλήττουν άμεσα τους φοιτητές. Το 1ο έτος ξεκίνησε για ακόμη μία φορά με τους καθηγητές να παρουσιάζοτν την σχολή μας σαν την καλύτερη της χώρας και μέσα στα ευρωπαικά πλαίσια. Την ίδια στιγμή φοιτητές του 4ου και 5ου έτους μένουν για ένα χρόνο εκτός σχολής λόγω προαπαιτουμένων, οι επί πτυχίω εξεταστικές κόβονται, οι φοιτητές από κατακτήριες πληρώνουν τα συγγράματα τους και από το εαρινό εξάμηνο θα τα πληρώνουν όλοι οι φοιτητές. 
Μπρστά σε αυτή την κατάσταση είναι ανεπίτρεπτη η αδιαφορία κάθε κομματιού της Πανεπιστημιακής κοινότητας, κάθε εργαζομένου, καθηγητή και φοιτητή. Είναι ευθύνη όλων μας το ελληνικό πανεπιστήμιο να διατηρήσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του και να μην μετατραπεί σε ένα χώρο για λίγους που θα λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς καταπατώντας τα δικαιώματα εργαζομένων και φοιτητών. Καλούμε τον καθένα να αγωνιστεί μαζί μας για την ανατροπή του νόμου πλαισίου κόντρα στην εξόντωση του πανεπιστημίου. 
Κανένας εργαζόμενος απωλημένος! 
Κανένας φοιτητής κομμένος από προαπαιτούμενα!
Όλα τα μαθήματα σε όλες τις εξεταστικές!
Δωρεάν συγγράμματα για όλους!

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ!

Φ.Α.Κ.Α. – Ε.Α.Α.Κ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου