Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών Κτηνιατρικής

Από τα τέλη της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς ήταν εμφανής μια κίνηση Υποργείου και Πρυτανείας για την υποβάθμιση και την υποχρηματοδότηση της Φοιτητικής Λέσχης ΑΠΘ, με τον εμπαιγμό των εργαζομένων σε σχέση με τις συμβάσεις τους και την αντίστοιχη ανανέωσή τους. Από την αρχή της φετινής χρονιάς, η Πρυτανεία ξαναπιάνει το νήμα και παραχωρεί (για πρώτη φορά στη Λέσχη του ΑΠΘ) την σίτιση σε ιδιώτη, σε εργολάβο catering, παρά την ξεκάθαρη εναντίωση μιας σειράς φοιτητικών Συλλόγων στο ΑΠΘ, μέσα σε θολές και αδιευκρίνιστες συνθήκες για τους λόγους που έγινε αυτή η παραχώρηση, για τους όρους εργασίας των εργαζομένων στην σίτιση, για την διασφάλιση του καθολικού δικαιώματός μας στην Δημόσια και Δωρεάν Σίτιση.
Σε αντίθεση με τις γενικόλογες υποσχέσεις της Πρυτανείας και συγκεκριμένα του Αντιπρύτανη Γ. Παντή για διασφάλιση του δωρεάν χαρακτήρα της Λέσχης, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται υποχρεωτικοί έλεγχοι πάσο και καρτών σίτισης στην είσοδο της Λέσχης. Πράμα που σημαίνει αφ’ ενός τον αποκλεισμό μεγάλου μέρους φοιτητών (ν+2, μεταπτυχιακών, διδακτορικών, πτυχιούχων άλλης σχολής, εισαχθέντων με κατατακτήριες) από τη δωρεάν σίτιση και αφ’ ετέρου αποτελεί «προάγγελο» μιας διαδικασίας αποκλεισμού του συνόλου των φοιτητών του ΑΠΘ και πιθανής εισαγωγής αντιτίμου. Μια διαδικασία που κινείται στα χνάρια ενός μοντέλου τύπου ΠΑΜΑΚ και άλλων λεσχών πανελλαδικά όπου η σίτιση έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη, όπου οι φοιτητές, πλην ελαχίστων (κάθε χρόνο και λιγότερων), πληρώνουν αντίτιμο για τη σίτιση.
Για τους Φοιτητικούς Συλλόγους το καθολικό δικαίωμα στην Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση, κεκτημένο των αγώνων του Φοιτητικού Κινήματος, αποτελεί κόκκινη γραμμή. Σε μια συγκυρία που όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των φοιτητών αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στις σπουδές του καθώς το Υπουργείο μετατοπίζει συνεχώς το κόστος φοίτησης στις πλάτες μας, δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας αποκλείσει από το δικαίωμά μας στη Δημόσια και Δωρεάν Σίτιση, Στέγαση, στα δωρεάν συγγράμματα. Με τους Φοιτητικούς Συλλόγους θα προασπιστούμε τα κεκτημένα μας, σε απάντηση των υποχρεωτικών ελέγχων, της υποχρηματοδότησης, των κάθε λογής ιδιωτικών εργολαβικών συμφερόντων, των φημολογιών για μπάρες στις εισόδους.

-ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
-ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕ ν+2 ΧΡΟΝΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ, ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

-ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΠΑΡΕΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΡΤΩΝ ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου