Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΚΙ ΟΛΑ ΜΕΛΙ ΓΑΛΑ;
Έντονες συζητήσεις έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για το νέο νομοσχέδιο που έρχεται να εφαρμόσει το Υπουργείο Ανάπτυξης για το γάλα και τις σαρωτικές αλλαγές που έρχεται να φέρει στο σκηνικό της ελληνικής κτηνοτροφίας και γαλακτοβιομηχανίας.
Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να φέρει την επιμήκυνση του χρόνο ζωής στις 8 ημέρες, αντικαθιστά το “φρέσκο” γάλα από γάλα “ημέρας”, ενώ επιτρέπει την εισαγωγή γάλακτος από χώρες της Ευρώπης,χωρίς την αναγραφή στην ετικέτα της χώρας προέλευσης. Αποτέλεσμα αυτών θα είναι οι ανεπανόρθωτες συνέπειες για την ελληνική κτηνοτροφία, αλλά και η κατανάλωση γάλακτος αμφιβόλου ποιότητας.

Τι ισχύει σήμερα...
Την στιγμή που οι τιμές των πρώτων υλών αυξάνονται μέρα με την μέρα, κατ'επέκταση και το κόστος εκτροφής των αγελάδων, το κέρδος για τον παραγωγό παρουσιάζει μικρή έως ελάχιστη αύξηση, ενώ η τιμή του γάλατος/ λίτρο, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, παρόλη την βάθυνση της κρίσης. Έτσι, ενώ η τιμή του γάλακτος/λίτρο στο ράφι των σούπερ-μάρκετ αγγίζει το 1,28 ευρώ, ο παραγωγός κερδίζει μόλις 0,44ευρώ/λίτρο. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το κέρδος του παραγωγού αποτελεί μόλις το 34% της τελικής τιμής του γάλακτος, ενώ αυτή καθορίζεται από το σημείο πώλησής του, καθώς οι τιμές της ίδιας εταιρείας παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στα διάφορα σούπερ μάρκετ. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο καταναλωτής θα βγαίνει κερδισμένος μόνο κατά 1,5 ευρώ το μήνα, την στιγμή όμως που ολόκληρη η εγχώρια αγελαδοτροφία θα καταρρεύσει.

Νικητές και ηττημένοι...
Ήδη από το 2011, 7 στους 10 αγελαδοτρόφους οδηγήθηκαν στο κλείσιμο των μονάδων τους, καθώς το κόστος παραγωγής ήταν δυσανάλογα αυξημένο σε σχέση με το κέρδος τους. Το νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την εισαγωγή φρέσκου γάλακτος από άλλες χώρες της Ευρώπης,  θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του ανταγωνισμού των εγχώριων παραγωγών στις τιμές πώλησης, οι οποίοι αδυνατούν να ρίξουν επιπλέον το κόστος παραγωγής, με τελικό αποτέλεσμα το κλείσιμο των εναπομείναντων μικρομεσαίων μονάδων. Τέλος, η θέσπιση του νέου γάλακτος “ημέρας”, το οποίο θα συσκευάζεται εντός 24 ωρών από την άμελξή του και θα έχει 2 ημέρες ζωής, θα έχει σαν αποτέλεσμα φάρμες αποκεντρωμένες από τα βιομηχανικά κέντρα, να ζημιωθούν, καθώς θα προτιμηθούν εκτροφές κοντά στις βιομηχανίες γάλακτος. Εδώ καταρρίπτεται και το πρόσχημα ότι τοπικοί παραγωγοί και συνεταιρισμοί θα έχουν την ευκαιρία της απευθείας πώλησης του γάλακτος στον τόπο τους, καθώς η τιμή του θα είναι σαφώς αυξημένη, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα παραγωγής. Συνέπεια αυτών θα είναι να επιζήσουν μόνο οι μεγάλες εκτροφές, οι οποίες θα αντέξουν στον ανταγωνισμό της αγοράς.

Τι γάλα θα πίνουμε τελικά?
Πέρα από τις οικονομικές συνέπειες που φέρνει το νομοσχέδιο στους εκτροφείς της χώρας, σημείο κλειδί αποτελεί και η ίδια η υγεία του καταναλωτή, την στιγμή που το γάλα θα είναι αμφιβόλου ποιότητας. Γάλα υψηλής παστερίωσης σημαίνει γάλα που θα υπόκειται σε μεγαλύτερη επεξεργασία, άρα θα μειώνεται η θρεπτική του αξία. Επιπλέον, η μη αναγραφή της χώρας προέλευσης στην ετικέτα, θα επιτρέπει την εισαγωγή γάλακτος από χώρες της Ευρώπης και άρα ο καταναλωτής δεν θα ξέρει από που προέρχεται το γάλα που πίνει.

Δεν είναι όμως μόνο οι κτηνοτρόφοι...
Το χαμηλό εργατικό κόστος των βαλκανικών χωρών από τις οποίες θα μπορούμε να προμηθευόμαστε το γάλα,θα φέρει ένα ντόμινο καταστροφής σε διάφορους άλλους εργασιακούς τομείς που παίρνουν μέρος στην παραγωγή του γάλακτος,καθώς θα σπάσει ολόκληρη η αλυσίδα της παραγωγής ,από τις ζωοτροφές, το εργατικό δυναμικό και το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων,μέχρι το προσωπικό συντήρησης των μονάδων,τους μεταφορείς του γάλακτος κτλ.
Έξω απ'αυτές τις καταστροφικές συνέπειες, δεν μπορεί να μείνει και ο ίδιος ο κλάδος των κτηνιάτρων. Σε μια περίοδο, όπου και η ίδια η σχολή έχει πάρει την κατεύθυνση των “μικροζωάδων”, ενώ αυτή των παραγωγικών ζώων και των τροφίμων έχει παραγκωνιστεί, έρχεται να επιβαρυνθεί η ήδη άσχημη θέση των κτηνιάτρων παραγωγικών ζώων, καθώς θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας με το κλείσιμο των μονάδων, αλλά και υπό το βάρος του ανταγωνισμού, οι εκτροφείς δεν θα χουν την δυνατότητα να τους πληρώσουν.

Εμείς τι λέμε για όλα αυτά?
Την στιγμή που η ανάπτυξη της χώρας μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στην παραγωγική ανασυγκρότηση,  το νέο νομοσχέδιο για το γάλα και τον χρόνο ζωής του, θα οδηγήσουν στον αφανισμό των μικροκαλλιεργητών και κτηνοτρόφων της χώρας. Μόνοι κερδισμένοι της υπόθεσης θα είναι οι μεγαλοβιομηχανίες γάλακτος (είναι άλλωστε και οι μόνες που πιέζουν για την ψήφισή του), καθώς και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, οι οποίες ελέγχουν και την τελική τιμή πώλησής του. Εάν θέλουμε να μιλήσουμε για πραγματική μείωση της τιμής του γάλακτος στο ράφι του σούπερ μάρκετ, θα ήταν πιο λογικό να σκεφτούμε πως αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με  μείωση του κόστους παραγωγής, μείωση του ΦΠΑ (13% αυτή τη στιγμή) και με τον  έλεγχο της αγοράς (αλυσίδες σούπερ μάρκετ και γαλακτοβιομηχανίες).

Και ενώ το ζήτημα απασχολεί τους κόλπους των κτηνιάτρων, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία επίσημη τοποθέτηση τόσο των καθηγητών της σχολής, όσο και του ίδιου του ΠΚΣ για το θέμα. Την στιγμή που ο κτηνίατρος φέρει άμεσα ευθύνη για την υγιεινή των κτηνοτροφικών προϊόντων, οφείλει να μην αγνοήσει τον ρόλο του αλλά, να προασπιστεί την υγεία του καταναλωτή και το μέλλον της εγχώριας παραγωγής.

Καλούμε τον Σύλλογο Φοιτητών Κτηνιατρικής, το Ακαδημαϊκό προσωπικό και τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο να πάρουν άμεσα θέση και να τοποθετηθούν δημόσια επί του ζητήματος.



 Φ.Α.Κ.Α                    Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου