Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΛΕΣΧΗ ΑΠΘ?


Εν δυο μα πειναμε 
                                             εν δυο θα σας φαμε!

Εδώ και ένα μήνα, από την 1η Σεπτέμβρη η λέσχη του ΑΠΘ παραμένει κλειστή αφήνοντας χωρίς σίτιση χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται στην πόλη και στις σχολές τους καθημερινά όλο αυτό το διάστημα δίνοντας εξεταστική.
                                                                                 
Μόνο έκπληξη όμως δεν μας προκαλεί αυτή η κατάσταση με τη κλειστή λέσχη και τα δεκάδες ευρώ να ξοδεύονται για το καθημερινό φαγητό μας, αφού εδώ και 1,5 χρόνο περίπου είναι ξεκάθαρη η κίνηση υποβάθμισης της δημόσιας δωρεάν σίτισης στο ΑΠΘ.

Την ίδια εποχή πέρυσι η λέσχη και πάλι παρέμεινε κλειστή με συνεχείς ανακοινώσεις και διαβεβαιώσεις της Διοίκησης της Π.Φ.Λέσχης ότι ανοίγει από μέρα σε μέρα και με τους καλύτερους όρους για όλους. Η λέσχη άνοιξε.
-Με εργολαβία εστίασης, δηλαδή την ΑΜΒΡΟΣΙΑ Α.Ε η οποία παίρνει ένα χρηματικό ποσό από το ΑΠΘ για τη σίτιση των φοιτητών.
-Με εργολαβικούς υπαλλήλους, δηλαδή απολύθηκαν οι μόνιμοι του Πανεπιστημίου και οι τωρινοί υπογράφουν συμβάσεις με τον εργολάβο με ελάχιστες αμοιβές.
-Με κριτήρια για τους φοιτητές που σιτίζονται και έλεγχο στην είσοδο της Λέσχης, δηλαδή εισοδηματικά κριτήρια που συνεχώς μειώνονται και μπράβους να κάνουν face control σε φοιτητές στην είσοδο.

Φέτος η μόνη πληροφορία που αφήνει η Διοίκησης της Λέσχης να διαρεύσει είναι ότι η λέσχη θα λειτουργήσει τέλη του μήνα μετά από απευθείας ανάθεση σε εργολάβο.
Όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε από τα ίδια τα γεγονότα μέρα με τη μέρα οι κινήσεις ιδιωτικοποίησης και κατάργησης κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν σίτισης για τους φοιτητές γίνονται όλο και πιο ξεδιάντροπες. Η Πρυτανεία και η Διοίκηση της Λέσχης έχουν φτάσει σε σημείο αφού απέλυσαν εργαζομένους, αφού έφεραν τον εργολάβο στο πανεπιστήμιο υποβαθμίζοντας την ποιότητα του φαγητού, εισάγοντας κριτήρια και ελέγχους  να προβούν σε απ’ ευθείας (!!!) ανάθεση σε εργολάβο. Σε ποιον, πώς και πότε κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν θα μάθει ποτέ.

Όλη αυτή η κατάσταση που επικρατεί με τη Λέσχη σίτισης του ΑΠΘ καθόλου άσχετη δεν είναι με την πανελλαδική κατάσταση όλων των φοιτητικών λεσχών, οι οποίες είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί είτε λειτουργούν με εργολαβία εστίασης,  όπου οι φοιτητές σιτίζονται με επιβολή αντιτίμου και όχι δωρεάν με συνεχώς αυξανόμενα κριτήρια για τους ελάχιστους  ή και μηδαμινούς που δικαιούνται δωρεάν σίτιση.
Εργολαβία σίτισης λοιπόν και Δημόσια Δωρεάν σίτιση για όλους δεν μπορεί να συνυπάρξει και φαίνεται ότι κάποιοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να τελειώνουν μια και καλή με αυτό το ‘’βραχνά’’ του ελληνικού πανεπιστημίου και με τους αχόρταγους φοιτητές που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό (μετά τους τεμπέληδες ΄΄αιώνιους΄΄ που κάνουν το ίδιο απαράδεκτο πράγμα).
Ας μην τους αφήσουμε να προσθέσουν ακόμη ένα πάγιο έξοδο στη φοιτητική μας καθημερινότητα, ας μην τους αφήσουμε να μας κάνουν να βάλουμε το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη επειδή η κυβέρνηση θέλει να κόβει συνεχώς κι άλλα από τον προϋπολογισμό για την παιδεία και να υποχρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια.
Να μην τους αφήσουμε να μας αφαιρέσουν ακόμη ένα δικαίωμα μας!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
                                      ΕΞΩ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ!

Φ.Α.Κ.Α.  -   Ε.Α.Α.Κ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου